Jaka jest kuchnia Mauritiusa - „Kolorowej Wyspy”? Według nas taka, jak jej historia – bogata, różnorodna i przesycona wpływami kulinarnymi z kilku regionów świata. Na talerzu Mauritiusa znajdziemy smaki z rozpalonej Afryki, roześmianych Karaibów, intensywnych, korzennych Indii i Chin oraz wysublimowanej Francji. Większość dań, których spróbujemy podczas wycieczki na Mauritius, powstało dzięki inspiracji prostą i sycącą kuchnią przybyłych z głębi Afryki niewolników. Nieskomplikowane potrawy jednogarnkowe zostały urozmaicone smakami miejscowych owoców morza i świeżych ryb oraz wzbogacone solidnymi dawkami azjatyckich przypraw. Efekt tej wielokulturowej mieszanki smakowej jest zaskakujący i zniewalający jednocześnie!
Prawdziwa tajemnica kuchni Mauritiusa to świeżość używanych produktów i żyzna, wulkaniczna gleba. Większość przysmaków, lądujących na naszych talerzach, zostało kilka godzin wcześniej zerwanych w domowym ogrodzie lub wyłowionych w oceanie.
Urlop na Mauritiusie pozwoli nam odkryć, że nic nie smakuje tak dobrze, jak słodki ananas obsypany mieszanką cukru i chilli, drażniący nozdrza zapachem orientu chiński makaron z wołowiną, naleśniki dhol puri z ciecierzycy z indyjskim sosem chutney czy curry z ośmiornicy. A wszystko kupione na miejscowym bazarze zaledwie kilka kroków od otoczonej palmami kokosowymi plaży!