Smaki Mauritiusa kojarzą się nieodmienne z aromatem kultowej, nasyconej zapachem wanilii herbaty Bois Cheri, słodyczą trzciny cukrowej, gorzkim smakiem znakomitej kawy i rumu. Każda wycieczka na Mauritius pozwala odkryć ich tajemnice i historię. Ta niewielka wyspa jest w końcu jednym z najważniejszych na świecie producentów cukru, a rozciągające się na setkach hektarów plantacje trzciny cukrowej i herbaty są jedną z pamiątek epoki kolonialnej. Dlatego odwiedzenie ich należy do punktów obowiązkowych każdego urlopu na Mauritiusie.
Wycieczka na plantację na Mauritiusie to niepowtarzalna okazja do zanurkowania w głąb fascynującej historii i zanurzenia się w sielski, nasycony zielenią krajobraz.
Największą popularnością wśród podróżników cieszą się wyprawy przez wąskie alejki plantacji Bois Cheri – największej i najstarszej na wyspie. Na ponad 250 hektarach plantacji znajdziemy tysiące delikatnych krzewów herbacianych, ogród, w którym rosną potężne cynamonowce oraz autentyczną willę XIX-wiecznych plantatorów, w której dziś poznamy tajniki wytwarzania jednej z najbardziej cenionych herbat świata. Najciekawszy moment zwiedzania plantacji Bois Cheri? Według nas - degustacja! Możliwość spróbowania delikatnej w smaku herbaty w otoczeniu malowniczych wzgórz przeniesie każdego w czasie do epoki królowej Wiktorii.
Zachód wyspy uwodzi unikalnym, naturalnym pięknem i smakami kawy i rumu. Właśnie tu znajduje się Chamarel – słynna na całym świecie „Ziemia Siedmiu Kolorów”. Spacerując wąskimi ścieżkami tutejszego rezerwatu możemy podziwiać nagie wulkaniczne wzgórza, mieniące się całą tęczą barw. Gdy już nasycimy oczy naturalnym pięknem, koniecznie zadbajmy o żołądek. W Chamarel możemy rozsmakować się w słodyczy trzciny cukrowej, której jest tu 12 gatunków. To właśnie trzcina była źródłem bogactwa wyspy, a zakończenie trwających prawie 6 miesięcy żniw — okazją do świętowania. Jednak z tej niezwykłej rośliny na Mauritiusie wytwarza się nie tylko cukier. Zrywana do dziś ręcznie czerwona i żółta odmiana poddana dwutygodniowej destylacji pozwala uzyskać znakomitej jakości rum. Jeżeli chcemy poczuć jego smak, koniecznie wybierzmy się do destylarni Rhumerie de Chamarel – najwyżej położonej wytwórni tego alkoholu na wyspie. Tutaj, w otoczeniu kolorowych wzgórz i majestatycznych wodospadów, odkryjemy również pilnie strzeżoną tajemnicę Mauritiusa – gorzką i pobudzającą zmysły kawę, która powstaje w niewielkiej, domowej palarni. Intensywny smak „czarnego złota Chamarel” podkreśli aromat rumu i będzie znakomitym urozmaiceniem wycieczki kulinarnym szlakiem.
Trzcina cukrowa
Bois Cheri
Destylarnia rumu